Jak nejlépe zpoplatnit fotografické služby?

April 11, 2024
Jak nejlépe zpoplatnit fotografické služby?

Jako fotograf je důležité mít přehled o různých cenových strukturách, které máte k dispozici při účtování služeb. Tento článek se zabývá třemi nejběžnějšími způsoby účtování fotografických služeb: denní sazbou, cenou za hodinu a cenou za fotografii. Probereme, která metoda je vhodná v určitých situacích a jak můžete nastavit horní hranici počtu pořízených fotografií a přitom dostat zaplaceno za celý den práce. Čtěte dále a dozvíte se více!

Ale pro ty z vás kteří v tom stále tápou, je to neustálý proces, ani my ani fotografové se kterými jsme v kontaktu vám neřeknou přesnou recepturu jak si to nastavit.

Co je to denní sazba?

Denní sazba je stanovená cena, kterou si fotograf účtuje za své služby za jeden den. Tato sazba obvykle zahrnuje čas fotografa, vybavení a další související náklady. Denní sazba se může lišit v závislosti na zkušenostech fotografa a místě fotografování.

Při rozhodování, zda je denní sazba nejlepší volbou pro vaše fotografické potřeby, je důležité zvážit typ fotografování, které plánujete. Pozor denní sazba ovšem neznamená, že pracujete od východu slunka k západu.

Výhody a nevýhody denní sazby

Pokud jde o rozhodování o způsobu účtování fotografických služeb, neexistuje univerzální odpověď. Nejlepší způsob stanovení ceny za vaše služby bude záviset na řadě faktorů, včetně typu fotografie, na kterou se specializujete, vaší geografické polohy a trhu, na který se zaměřujete. S ohledem na to se podívejme na výhody a nevýhody tří běžných modelů tvorby cen pro fotografy: denní sazba, cena za hodinu a cena za fotografii.

Chceteli poradit od odstatních fotografů v oboru, přidejte se do naší FB skupiny Fotka jako Řemeslo.

Denní sazba:

Jednou z hlavních výhod účtování denní sazby je její jednoduchost a srozumitelnost. Vaši klienti budou předem přesně vědět, kolik budou platit, a nebudou se muset starat o žádné další hodinové poplatky nebo poplatky za fotografii. Tento cenový model může být výhodný také v případě, že fotografujete událost nebo svatbu, kde je třeba pokrýt velké množství prostoru.

Účtování denní sazby má však i své nevýhody. V první řadě je důležité si uvědomit, že tento cenový model nezohledňuje vždy skutečný čas strávený fotografováním; pokud skončíte dříve nebo překročíte plán, váš klient bude stále platit stejný paušální poplatek. Kromě toho mohou být denní sazby někdy nepružné.

A pak si předstvte, že u někoho jste za den schopni nafotit 10 fotek ale jiného klienta 30 fotek. A to zrovna denní sazba neřeší.

Při denní sazbě si účtujete paušální poplatek za celý den fotografování. To je ideální pro projekty, které vyžadují hodně času na fotografování, jako jsou svatby nebo firemní akce. Je to také dobrá volba, pokud pracujete s klientem, který má omezený rozpočet.

Pro: Ještě před začátkem focení přesně víte, kolik dostanete zaplaceno, takže nemusíte nic odhadovat.

Proti: Pokud focení nakonec trvá déle, než se očekávalo, nebudete moci klientovi naúčtovat čas navíc.

Kdy účtovat za hodinu

Neexistuje jednoznačná odpověď na otázku, kdy by fotografové měli účtovat hodinovou sazbu, protože to nakonec závisí na individuálních okolnostech. Existuje však několik obecných zásad, kterými se lze řídit.

Pokud fotograf teprve začíná a teprve buduje své portfolio, může se přiklánět spíše k účtování za hodinu. To mu umožní získat zkušenosti a vybudovat si soubor prací, aniž by se musel zavázat k určitému počtu fotografií.

Jakmile se fotograf etabluje a vybuduje si silné portfolio, může si za své služby účtovat více. Může se jednat o denní sazbu nebo cenu za fotografii. Účtování za hodinu může být pro některé fotografy stále možností, ale pravděpodobně půjde o vyšší sazbu, než když začínali.

Jak nastavit cenu řešíme i v kurzu marketingu a budování značky. Můžete se podívat zde na ochutnávku kurzu zde.

Výhody a nevýhody účtování za hodinu

Existuje několik různých způsobů, jak fotografové obvykle účtují své služby - denní sazba, cena za hodinu nebo cena za fotografii. Který způsob stanovení ceny je pro vás nejvhodnější, závisí na řadě faktorů, včetně úrovně vašich zkušeností, typu fotografie, kterou děláte, a trhu, na kterém se pohybujete. Pojďme se podívat na výhody a nevýhody jednotlivých metod tvorby cen, abyste mohli učinit to nejlepší rozhodnutí.

Cena za hodinu:

Pro: Pokud jste zkušení a žádaní, můžete si říci dobrou hodinovou sazbu. V USA se říká že je to od 150-500 USD/hodina

Proti: Cena za hodinu je nižší než cena za hodinu: Je těžké předvídat, jak dlouho bude fotografování trvat, takže se může stát, že nakonec budete pracovat déle, než jste předpokládali (a nedostanete za to zaplaceno, pokud to neumíte dobře vykomunikovat)

U tohoto cenového modelu si účtujete hodinovou sazbu za svůj čas. Je to dobrá volba pro kratší projekty, jako jsou snímky hlavy nebo rodinné portréty. Je to také dobrá možnost, pokud chcete klientům poskytnout větší flexibilitu při využívání vašich služeb.

Na co se ptát klienta před samotným naceněním řešíme i zde v článku.

Cena za fotografii:

Pro: Dostanete zaplaceno za každou fotografii, kterou klient použije, takže se nemusíte obávat, že byste pracovali dlouhé hodiny bez nároku na mzdu.

Proti: Pokud chce klient použít jen několik vašich fotografií z celého fotícího dne, nemusíte na focení celkově vydělat příliš mnoho peněz. Opět zde platí pravidlo, dobře si to vykomunikovat dopředu.

Kdy účtovat poplatek za fotografii

Neexistuje žádný univerzální cenový model. Nejlepší způsob, jak účtovat za své služby, se liší v závislosti na projektu, klientovi a vašem vlastním jedinečném obchodním modelu. Existují však tři obecné modely oceňování fotografických služeb: denní sazba, cena za hodinu a cena za fotografii.

Cena za fotografii:

U tohoto cenového modelu si účtujete stanovený poplatek za každou fotografii, kterou klientovi dodáte. Tento způsob je ideální pro projekty, kde klient potřebuje pouze několik fotografií, například produktové snímky nebo fotografie interiérů.

Někteří fotografové ještě kombinují cenu za den a cenu za retuš každé fotografie. Nebo kombinují cena za den, kdy garantují určitý počet fotek a co je navíc je zpoplatněno retuší další fotek.

A aby toho nebylo málo, exitují ještě balíčky.

Alternativy naceňování: Balíčky

K tradičním cenový možnostem pro fotografické služby existuje několik alternativ. Jednou z možností je účtování podle balíčků. Ten by mohl zahrnovat určitý počet hodin pokrytí a stanovený počet upravených snímků. Tato možnost je vhodná pro klienty, kteří chtějí určitý počet fotografií a nechtějí se starat o hodinovou sazbu.

Další možností je účtovat paušální částku za každou fotografii, kterou chce klient upravit. Může to být za každou fotografii nebo za skupinu fotografií (např. svatební, rodinné atd.). Tato možnost je vhodná pro klienty, kteří potřebují upravit jen několik fotografií nebo kteří chtějí mít větší kontrolu nad svým rozpočtem.

A konečně, někteří fotografové nabízejí ceny založené na předplatném. Může se jednat o měsíční nebo roční poplatek, který klientovi umožní přístup k určitému počtu upravených fotografií každý měsíc/rok. To je dobrá volba pro klienty, kteří chtějí stálý přísun nových fotografií nebo kteří potřebují časté služby úprav.

Nastavení limitu

Pokud jde o nastavení limitu, je třeba mít na paměti několik věcí. Zaprvé je třeba vzít v úvahu časový rámec, se kterým pracujete. Pokud pracujete pouze s několika hodinami, pak pravděpodobně nemá cenu omezovat výstup, pokud nemáte klienty, kteří si myslí, že nafotíte tisíce fotek.

Pokud však pracujete s celým dnem nebo více, pak může být omezení výstupu dobrým způsobem, jak zajistit, abyste nepřekročili přidělený čas a netrávili týdny na postprodukci.

Zadruhé se zamyslete nad kvalitou pořizovaných fotografií. Pokud pořizujete pouze základní fotografie, nemusí být omezení výstupu nutné. (fotografie z akcí)

Pokud však pořizujete vysoce kvalitní fotografie, může omezení výstupu pomoci zajistit, že vám neuniknou žádné důležité detaily.

Znalost nejlepšího způsobu účtování fotografických služeb je klíčová pro zajištění spravedlivého odměňování za vaši práci. Doufáme, že vám tento článek pomohl lépe porozumět strukturám cen za den, za hodinu a za fotografii, abyste si mohli vybrat tu, která vám nejlépe vyhovuje. S těmito nástroji po ruce vám přejeme hodně štěstí.

Poslední články

všechny články
UGC Obsah: Co to je a jak můžeš využít tento trend

UGC Obsah: Co to je a jak můžeš využít tento trend

V dnešním digitálním světě hraje uživatelský obsah (User-Generated Content, zkráceně UGC) klíčovou roli v marketingových strategiích mnoha značek. Ale co přesně znamená UGC a jak ho mohou fotografové efektivně využít? Tento článek se zaměří na vysvětlení pojmu UGC, jeho využití a možnosti, jak se stát úspěšným UGC tvůrcem.

Kdy je čas pověsit focení na hřebík

Kdy je čas pověsit focení na hřebík

Rozhodnutí přestat s fotografováním může být obtížné, zejména pokud jste do tohoto řemesla investovali mnoho času, peněz a energie. Článek zkoumá důvody, proč může být těžké přestat, a jak zjistit, kdy je lepší předat štafetu dál. Také nabízí rady, jak přistoupit k ukončení kariéry fotografa a jak najít psychickou podporu. Objevte, kdy je čas opustit fotografování a jak si udržet vášeň pro focení.

Nová výzva pro fotografy hotelů: Co musíte umět, když chcete fotit Luxusní hotely

Nová výzva pro fotografy hotelů: Co musíte umět, když chcete fotit Luxusní hotely

Fotografování luxusních hotelů není jen o technické dokonalosti, ale o schopnosti přenášet atmosféru a lákavost prostředí. Zvládnutí architektury, interiérů, gastronomie a lifestyle fotografie je klíčem k úspěchu.