Dá se vůbec focením uživit?

April 11, 2024
Dá se vůbec focením uživit?

Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli se podnikáním na volné noze dá uživit? Nejedná se pouze o focení, ale o jakoukoliv kreativní činnost.  Podnikání na volné noze přináší mnoho výhod, ale také úskalí. Fotografií  se ale dá uživit, musíte se ale obrnit trpělivostí. Po čase vychytáte  mouchy a nabídky se vám budou hrnout. 

Kreativní tvorba je nekonečná práce 

Co všechno obnáší fotografování? Není to pouze to, že stisknete  spoušť. Dá se říct, že právě to patří až mezi poslední fáze, které s  fotografií souvisejí. Fotografování samotnému předchází spoustu kroků,  které je potřeba splnit. Samozřejmě si můžete pomoci zkratkami, aby se  vám nabídky hrnuly, ale jeden týden můžete mít práce nad hlavu a ten  další nepřijde žádná zakázka. 

U sezónních focení, jako jsou svatby, musíte počítat s tím, že přes  zimu svatby skoro nejsou a je potřeba si zajistit focení na jiné téma.  Proto je vhodné přemýšlet nad tím, jestli se budete věnovat komerčního  focení, nebo focení pro koncového zákazníka. Obojí má své výhody a  nevýhody. 

Každý žánr fotografie bude chtít jiné vybavení, jiné podmínky. V  Česku není tolik fotografů, proto je vhodné nespecializovat se na jeden  žánr, ale mít svou nabídku rozšířenou. Nebo spíše si vybrat podobné –  související žánry. Focení svateb, dětí, rodinek a pod. Takové od kolébky  po smrt.

Podnikání s fotografií je dlouhá cesta

Nastává také otázka, kolik času a peněz chcete do fotografování  investovat? Podnikání na volné noze není o tom, že v sedm ráno přijdete  do kanceláře a ve tři zase odejdete. Budete trávit x hodin denně na  počítači. Fotografování je také správně zvolený marketing, musíte k sobě  nalákat lidí. Komunikovat se zákazníky, nabídnout jim službu, kterou  jinde nenajdou. 

Více o tomto najdete v podcastech nebo v našem online kurzu.

Neexistují svátky, víkendy, volno si sice určujete podle sebe, ale  také je to na úkor toho, že můžete přijít o skvělou zakázku. 

Než se zviditelníte natolik, že k vám lidé budou chodit sami, může to  trvat i několik let. Budování značky je opravdu dlouhodobá záležitost. V  dnešní době je velmi těžké zanechat v lidech takovou stopu, aby za vámi  sami přišli. Je potřeba něčím vyniknout. Dát jim důvod, proč si vzít  právě vás jako fotografa. Záleží také na tom, v jakém žijete prostředí,  jak se zrovna cítíte. Stres může negativně ovlivnit vaši kreativitu a  následnou tvorbu. 

I profesionálové někdy šlápnou vedle, je ale potřeba se poučit a jít dál a zdokonalovat se. Je to ale dlouhá a trnitá cesta. 

Je podnikání na volné noze právě pro vás?

Základní věc je, říct si, jestli mě právě tohle bude bavit a opravdu  mě to uživí. Doporučuje se zůstat v zaměstnání a fotografování mít jen  přivýdělek. Postupně se budete zlepšovat a až budete vědět, že jste  opravdu dobří a budete mít dostatek zakázek, můžete v zaměstnání skončit  a živit se pouze podnikáním. Většina lidí ale zůstane v bodě, kdy  zůstanou v práci a sem tam si něco vyfotí a jsou tak spokojeni. V  zaměstnání mají jistotu peněz. 

V případě toho, že se rozhodnete pro podnikání, je potřeba vědět,  kolik času tomu chcete věnovat. V takovém případě je vhodné se domluvit  také doma, protože se vyplatí mít vedle sebe někoho, kdo vám pomůže  například s marketingem nebo reklamou. Každá ušetřená koruna se počítá.  Je potřeba mít také finanční rezervu v případě, že vám zakázka, vypadne  nebo budete potřebovat nové vybavení. Vůbec nejlepší je situace, kdy si  budete klienty vybírat sami, ale pokud budete mít nedostatek peněz,  budete muset vzít i zakázky, které vám nebudou po chuti a negativně to  ovlivňuje výsledek vaší kreativity. 

Soustřeďte se tak hned od začátku na  to, abyste dostatek financí měli schovaný. Cena za vaše služby by  neměla být to hlavní, co rozhoduje, což bohužel u nás je velmi častý  jev. 

Další věcí, kterou je potřeba si uvědomit a srovnat si v hlavě,  jestli vůbec dokážete pracovat z domova. Není to jen o tom, že si doma  uděláte kávu a sednete si k počítači. U žen bývá velmi častou věcí, že  si všimnou nepořádku a dají se do úklidu, půl dne uteče jako voda a ony  vlastně do práce nic neudělaly. Je potřeba si nastavit režim, a  dodržovat ho. Již po několika týdnech uvidíte, jestli jste schopni z  domu pracovat. Ve velkých městech jsou dnes dokonce sdílené kanceláře,  kde si můžete pronajmout pouze stůl a mít několik hodin klidu pro svou  práci, pokud rodina doma nesdílí vaši situaci, že potřebujete pracovat. 

Takže ano, fotografováním se rozhodně uživit můžete. S podporou  rodiny, s dostatečnou finanční rezervou a skvělými kreativními nápady si  můžete zajistit příjem, o kterém se vám ani nesnilo.

Poslední články

všechny články
UGC Obsah: Co to je a jak můžeš využít tento trend

UGC Obsah: Co to je a jak můžeš využít tento trend

V dnešním digitálním světě hraje uživatelský obsah (User-Generated Content, zkráceně UGC) klíčovou roli v marketingových strategiích mnoha značek. Ale co přesně znamená UGC a jak ho mohou fotografové efektivně využít? Tento článek se zaměří na vysvětlení pojmu UGC, jeho využití a možnosti, jak se stát úspěšným UGC tvůrcem.

Kdy je čas pověsit focení na hřebík

Kdy je čas pověsit focení na hřebík

Rozhodnutí přestat s fotografováním může být obtížné, zejména pokud jste do tohoto řemesla investovali mnoho času, peněz a energie. Článek zkoumá důvody, proč může být těžké přestat, a jak zjistit, kdy je lepší předat štafetu dál. Také nabízí rady, jak přistoupit k ukončení kariéry fotografa a jak najít psychickou podporu. Objevte, kdy je čas opustit fotografování a jak si udržet vášeň pro focení.

Nová výzva pro fotografy hotelů: Co musíte umět, když chcete fotit Luxusní hotely

Nová výzva pro fotografy hotelů: Co musíte umět, když chcete fotit Luxusní hotely

Fotografování luxusních hotelů není jen o technické dokonalosti, ale o schopnosti přenášet atmosféru a lákavost prostředí. Zvládnutí architektury, interiérů, gastronomie a lifestyle fotografie je klíčem k úspěchu.