Vyjednávací taktiky pro fotografy: Jak získat od klientů nejlepší cenu?

April 11, 2024
Vyjednávací taktiky pro fotografy: Jak získat od klientů nejlepší cenu?

Konečně máte dost klientů, ale tím to teprve začíná. Cena rozhodne, ale nejen u klienta, ale i u vás, přece nechcete celý život fotit za pár kaček.

Každý chce za své služby získat co nejlepší cenu a vy jako fotograf nejste výjimkou. Jak se ale ujistit, že vaši klienti dostanou to, co chtějí, a přitom nezkrachujete? V tomto článku probereme několik účinných vyjednávacích taktik, které může každý fotograf použít, aby od svých klientů získal tu nejlepší nabídku. Čtěte dále a dozvíte se více!

Pokud ale stále nevíte jak si najít klienty koukněte na náš předchozí článek:Jak najít klienty jako fotograf: Průvodce krok za krokem

Pochopení vaší hodnoty jako fotografa

Jako fotograf je důležité, abyste si uvědomovali svou hodnotu a to, co můžete svým klientům přinést. Koneckonců, pokud si nevážíte sami sebe a své práce, jak můžete očekávat, že si toho budou vážit i vaši klienti?

Jedním z nejlepších způsobů, jak pochopit svou hodnotu jako fotografa, je seznámit se s oborovými standardy. Zjistěte si, kolik si za své služby účtují ostatní fotografové ve vašem okolí, a porovnejte je se svými sazbami. To vám poskytne dobrý výchozí bod pro pochopení toho, kolik jsou klienti ochotni za vaši práci zaplatit.

Samozřejmě nejde jen o to, kolik si účtují ostatní fotografové - jde také o to, jakou hodnotu přinášíte vy. Jste zkušený fotograf s rozsáhlým portfoliem? Máte jedinečné dovednosti nebo perspektivy, které vás odlišují od ostatních ve vašem oboru? Při stanovování svých sazeb nezapomeňte zohlednit i tyto skutečnosti.

Jakmile si dobře uvědomíte svou hodnotu jako fotografa, je čas začít vyjednávat s klienty. Přitom vždy vystupujte profesionálně a s důvěrou ve své schopnosti. Pamatujte, že pokud si nevěříte, bude těžké přesvědčit ostatní, aby udělali totéž.

Stanovení správné ceny vašich služeb

Jako fotograf se neustále potýkáte s úkolem stanovit ceny svých služeb. To může být obtížný úkol, protože musíte najít rovnováhu mezi potřebou dosahovat zisku a potřebou zůstat konkurenceschopní. Při stanovování cen byste měli mít na paměti několik věcí:

1. Náklady na vaše vybavení a materiály: Musíte se ujistit, že si účtujete tolik, abyste pokryli náklady na své vybavení a materiály. To zahrnuje věci, jako jsou těla fotoaparátů, objektivy, filmy, papír a inkoust.

2. Čas potřebný k vytvoření každé fotografie: Ujistěte se, že jste započítali čas, který vám zabere příprava každého záběru, pořízení fotografie, její úprava a tisk.

3. Vaše režijní náklady: Nezapomeňte započítat další náklady na podnikání, jako je nájem, pojištění, marketing atd.

4. Tržní hodnota vaší práce: Podívejte se, kolik si za podobné služby účtují ostatní fotografové ve vašem okolí. Získáte tak představu o tom, kolik jsou lidé ochotni za vaši práci zaplatit.

5. Vaše osobní potřeby: Ujistěte se, že si účtujete tolik, abyste uspokojili své osobní finanční potřeby. Nezapomeňte, že se jedná o podnikání a vy musíte dosahovat zisku!

Pokud nevíte jak na cenotvorbu a to vše okolo probíráme v online kurzu marketingu a budování značky. Můžete se zde kouknout na ochutnávku.

Taktiky pro vyjednávání o ceně s klienty

Pokud jde o vyjednávání, existuje několik klíčových taktik, které vám pomohou získat od klientů nejlepší cenu. První taktikou je ujasnit si, jaké jsou vaše ceny a o čem jste ochotni vyjednávat. Důležité je také být při vyjednávání pevný, protože tím klientovi ukážete, že to se získáním nejlepší možné ceny za svou práci myslíte vážně.

Další klíčovou taktikou je ujistit se, že rozumíte rozpočtu klienta a tomu, kolik je ochoten za vaše služby utratit. To vám pomůže odhadnout, jaký je prostor pro vyjednávání, a umožní vám to odpovídajícím způsobem přizpůsobit cenu. V neposlední řadě je důležité být flexibilní v cenových možnostech a v případě potřeby být ochoten nabídnout slevy nebo jiné ústupky. Flexibilitou dáte klientovi najevo, že jste otevřeni jeho potřebám a ochotni s ním spolupracovat na dosažení co nejlepší ceny za své služby.

Slevy osobně nabízíme jen stálým klientů nebo když zakázky splňuje 2 ze 3 P. Více o tomto pravidku se dozvíte v podcastu.

Vědět, kdy odejít

Při každém vyjednávání je důležité vědět, kdy odejít. Pokud máte pocit, že z vyjednávání nedostanete to, co chcete, nebo pokud se druhá strana chová nepřiměřeně, je lepší odejít, než pokračovat ve vyjednávání a skončit se špatnou dohodou.

Při rozhodování, zda od jednání odstoupit, je třeba mít na paměti několik věcí. Zaprvé se ujistěte, že máte jasnou představu o tom, co chcete a v čem jste ochotni přistoupit na kompromis. Důležité je také zvážit svou BATNA (nejlepší alternativu k vyjednané dohodě). Pokud je vaše BATNA lepší než předložená dohoda, možná se vyplatí od vyjednávání odstoupit. A konečně, nebojte se využít sílu odchodu jako páku při vyjednávání. Pokud druhá strana ví, že jste ochotni odejít, může být pravděpodobnější, že vám dá to, co chcete.

Tipy, které vám pomohou zůstat profesionální během vyjednávání

Jako fotograf musíte být schopni vyjednávat se svými klienty, abyste získali co nejlepší cenu za své služby. Zde je několik tipů, které vám pomohou zůstat při vyjednávání profesionální:

1. Nebojte se říct si o to, co chcete. Pokud si neřeknete o to, co chcete, nikdy to nedostanete.

2. Buďte připraveni v případě potřeby z jednání odejít. Někdy je nejlepší, co můžete udělat, odejít a nechat klienta, aby se k vám vrátil s lepší nabídkou.

3. Buďte flexibilní, pokud jde o ceny. Pokud klient není ochoten zaplatit vaši požadovanou cenu, buďte ochotni o ceně vyjednávat. Neustupujte však příliš, jinak nevyděláte žádné peníze!

4. Vždy se chovejte zdvořile a profesionálně, bez ohledu na to, co klient říká nebo dělá. Nezapomeňte, že to oni si vás najímají a oni mají poslední slovo v tom, zda se obchod uskuteční, nebo ne.

5. Mějte důvěru v sebe a svou práci. Pokud si nevěříte vy, nebude si věřit ani klient.

Buďte ve svých návrzích jasní

Při vyjednávání s klienty je důležité jasně formulovat své návrhy a to, co jste ochotni akceptovat. Mnoho fotografů dělá chybu, když jsou jejich návrhy vágní nebo nejasné, což může vést k nedorozumění a frustraci na obou stranách.

Buďte konkrétní v tom, jaké služby nabízíte, a jasně si stanovte ceny. Pokud máte k dispozici nějaké slevy nebo speciální nabídky, nezapomeňte se o nich zmínit předem. Informujte předem o případných dodatečných nákladech, které mohou klientovi vzniknout, jako jsou cestovní výdaje nebo licenční poplatky.

Jakmile předložíte svůj návrh, buďte otevřeni vyjednávání. Vyslechněte si, co klient říká, a buďte ochotni v některých bodech přistoupit na kompromis. Neustupujte však příliš snadno - nezapomeňte, že máte svou cenu! S trochou dohadování byste měli být schopni dosáhnout dohody, která bude spravedlivá pro obě zúčastněné strany.

Buďte připraveni na vyjednávání

Jako fotograf byste měli být vždy připraveni s klienty vyjednávat. Zde je několik tipů, jak od klientů získat co nejlepší cenu:

1. Udělejte si průzkum. Zjistěte, jakou máte hodnotu a jaká je běžná cena za vaše služby. To vám velmi pomůže, až přijde čas vyjednávat s klienty.

2. Buďte sebevědomí. Sebevědomí je při vyjednávání s kýmkoli klíčové. Pokud si nebudete věřit vy, nebude si věřit ani nikdo jiný.

3. Buďte flexibilní. Neexistuje nic takového jako nepružný fotograf. Buďte ochotni vyjednávat o věcech, jako je cena, práva na použití atd. s cílem dosáhnout dohody, která bude výhodná pro obě zúčastněné strany.

4. Vědět, kdy odejít. Někdy je nejlepší vyjednávací taktikou jednoduše vědět, kdy od stolu odejít. Pokud klient není ochoten ustoupit ze své nabídky, může být nejlepší jít dál a najít někoho, kdo je rozumnější.

5. Zjistěte si více informací o klientovi. Jak je to velká firma, kdo je jejich klient, jak se prezentují na webu i sítích.

Vyjednávání je pro fotografa zásadní dovednost, kterou je třeba zdokonalit, abyste od svých klientů získali co nejlepší cenu. Doufáme, že s těmito vyjednávacími taktikami a strategiemi nyní můžete s jistotou přistupovat k jakémukoli jednání s klienty s vědomím, co funguje a co ne. Nezapomeňte, že při vyjednávání je klíčová příprava, takže si předem udělejte průzkum cen na trhu a procvičte se. Hodně štěstí!

Poslední články

všechny články
Nová výzva pro fotografy hotelů: Co musíte umět, když chcete fotit Luxusní hotely

Nová výzva pro fotografy hotelů: Co musíte umět, když chcete fotit Luxusní hotely

Fotografování luxusních hotelů není jen o technické dokonalosti, ale o schopnosti přenášet atmosféru a lákavost prostředí. Zvládnutí architektury, interiérů, gastronomie a lifestyle fotografie je klíčem k úspěchu.

Barter: Přijímat nebo nepřijímat?

Barter: Přijímat nebo nepřijímat?

Znáte potenciál, ale i pasti barteru v rámci fotografického průmyslu? Připojte se ke mně a prozkoumejte svět výměny služeb bez finanční kompenzace. Zjistíte, jaké jsou výhody, ale i rizika tohoto obchodního modelu. Sdílím své vlastní zkušenosti a poučení z cesty od nadšeného začátečníka k obezřetnému profesionálovi. Přemýšlejte s námi o konceptu "dlouhodobé hodnoty" a o tom, jak chránit svou práci a respektovat svoji hodnotu.

Jak fotit hotel

Jak fotit hotel

Už jste někdy zvažovali, jaký je život hotelového fotografa? Odhalte s námi tajemství práce v tomto dynamickém odvětví! V tomto článku se podělím o své zkušenosti a dovednosti, které jsou nezbytné pro úspěšnou kariéru v hotelové fotografii. Od řešení problémů až po zvládání složitých světelných podmínek - zjistěte, jaké dovednosti potřebujete a jak se s nimi vypořádat.